Csaba fiamnak ajánlom és küldöm ezt a honi tudást Amerikába.

Edison szerint a telefon tesztelésénél Puskás Tivadar használta elsőként 1884-ben a „hallom” szóból származó HALLÓ szót, amely a telefonálásnál azóta az egész világon elterjedt.

A „Halló” szó nem azonos az angol „Hallo” = helo üdvözlő szóval, ezt már Edison is és Puskás is több helyen megerősítette.

Szeptember 17-én Puskás Tivadarra emlékezünk, aki 1844-ban ezen a napon született. A telefonhírmondó feltalálója Székelyföldről indult, a bécsi műegyetemen végezte tanulmányait, majd a nagyravágyó ifjú Angliában ment, ahol hamar és nagy akaraterővel megtanult angolul oly módon, hogy leborotváltatta a haját, ezzel késztette magát az otthonmaradásra a tanulás érdekében. Visszatérve Erdélybe, az angol vasúti társaság helyi képviseletének lett a tisztviselője, majd később főmérnöke. Vállalkozó kedve nem hagyta nyugodni, 1873-ban menetjegyirodát nyitott a bécsi Világkiállításon. Az ötlet ugyan kitűnőnek bizonyult, mégis kalandvágya tovább hajtotta az akkor oly titokzatos Amerikába,  ahol földet vásárolt, hogy arany-és ezüstbányákat nyisson, de ez a vállalkozása kudarcba fulladt.

Viszont ez idő alatt ismerkedett meg a vezetékes távíróval és arra a gondolatra jutott, hogy egy központból több érdekelt fél összekapcsolásával lehetne bővíteni a hálózatot és lehetővé válna az állomások közötti kapcsolatteremtés is. Ilyen központot hozott létre Brüsszelben: ennek sikere alapozta meg hírnevét. Amikor tudomására jutott, hogy Bell feltalálta, Edison pedig tökéletesítette a telefont, visszatért Amerikába. Felkereste Edisont és meggyőzte, hogy a távíróközpontok mintájára telefonközpontokat kellene létesíteni. Edison elfogadta Puskás érveit és megengedte, hogy az ő laboratóriumában valósítsa meg ötletét. Időközben szoros barátság alakult ki közöttük, és Edison megbízta Puskást a fonográfnak és más szabadalmainak európai értékesítési képviseletével. Puskás először Londonban tartott fonográf bemutatókat, majd Párizsban népszerűsítette az új találmányt

Később öccsét, Puskás Ferencet is bevonta a munkába és Edison jóváhagyásával megbízta egy budapesti telefonközpont létesítésével és a telefonhálózat hazai kiépítésével. Ennek eredményeként 1881 májusában átadták a világ hatodik telefonközpontját Budapesten a Fürdő (ma József Attila) utcában.
Puskás Tivadar 1879-ben az Edison Társaság igazgatósági tagja lett.

Puskás legnagyobb, legsikeresebb ötlete a rádió ősének tekinthető telefonhírmondó volt, amely a vezetékes telefonhálózatra épülve 1893. február 15-én kezdte meg adását. Huszonöt előfizetővel indult, ezek száma két év alatt ötezerre nőtt. A bemondó hangját tetszés szerinti számú telefonkészüléken lehetett hallgatni. A telefonhírmondó egyesítette a távközlést a műsorszolgáltatással, folyamatosan, óránként aktualizálva közölte a világ minden tájáról érkező híreket, az áru- és értéktőzsde árjegyzéseit, az időjárás jelentést és pontos idő jelzést is adott. Később egyre gyakoribb hangverseny-, opera- és színházi közvetítésekkel is szolgált. Saját stúdiót is berendeztek, ahonnan felolvasásokat, kamarakoncerteket közvetítettek.  Puskás Tivadar úttörő vállalkozása első fontos lépése volt a széles körű tömegkommunikáció megteremtésének az írott sajtó mellett. A telefonhírmondó 1925-ig működött, amikor is egybeolvadt az akkor induló Rádióval.

Puskás Tivadar alkotó időszakának csúcsán 1893-ban, mindössze 49 évesen hunyt el – egy hónappal azután, hogy a telefonhírmondó megkezdte adását.

      

Hogyan kapcsolódik mindez az idegenforgalomhoz?

  • „halló! Szobát szeretnék foglalni….”
  • HALLÓ! Érdeklődni szeretnék, hogy a repülőjegy ára…..”
  • Halló! Tudják Önök, hogy hol van Magyarország, ahonnan ez a rövidke szó világ körüli útjára indult?…………………………

 

TUDJA MEG AZ EGÉSZ VILÁG!

LEGYÜNK ERRE IS BÜSZKÉK!

Forrás:

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!