Hallottál már a csopaki Szent Donát Borászatról és a Márga Bisztróról?

Én most voltam ott először és elámultam.

A Balaton talán legszebb teraszán ültem. Előttem a Balaton nyugodt vize terült el a keleti parttól hosszan a Tihanyi félszigeten túl. Káprázatos panoráma!

Csak ennyi is elég lehetne a pillanatnyi boldogsághoz, hiszen a természet olyan csodával ajándékozott meg bennünket, mint a Balaton. De itt most többről van szó; a csopaki olaszrizling egyik birtokáról, valamint egy merész kezdeményezésről a konzervatív balatoni vendéglátás területén.  Fine dining bisztró a Balaton északi partján.

Sokak számára bizonyára ismert a fine dining és a mai divatos bisztró fogalma is. Néhány szóban azért ismertetem, hogy mik is ezek a hazánkban sok helyen viszonylag új vendégős fogalmak. A vendéglátás szó helyett is szívesebben használom a vendéglős szót, hiszen nekem személyesebb, családiasabb kifejezés és ez magyar szó!

FINE DINING

A Fine dining éttermeket az különbözteti meg a hagyományos konyháktól, hogy minden fogás egy-egy műalkotás küllemében és íz világában is.

Mi magyarok sajnos megszoktuk, hogy akkor jó egy étterem, ha jó nagyok az adagok, és bőségesen és persze finom ételekkel jól tele tudjuk lakni magunkat. Nem adunk elég élvezetet a szemünknek, az esztétikai érzékünknek. Pedig milyen szép is egy hosszú megterített asztal tele finomságokkal. A tányérunkra viszont legtöbbször már eléggé kommersszé vált, kicsi díszítést biggyeszt a szakács.

Azért ne higgyük azt, hogy egy fine dining étteremben nem lehet jól lakni! Itt több fogást kell kipróbálni és ízlelgetni, gyönyörködni a látványban és az ízek kavalkádjában. Kortyolgatni kell az ételhez illő italokat és figyelni, élvezni a harmóniát.

A fine dining tehát művészet!

BISZTRÓ

“A bisztrókonyha története nagyon messze nyúlik vissza, egészen a franciaországi orosz emigránsokig, akiknek gyorsabb, sietősebb ételekre volt igényük.”

Hazánkban is ismert volt ez a kifejezés néhány évtizeddel ezelőtt, de bizony nem a minőségi vendéglátás területén.

De milyen ma egy Bisztró?

Itt az ételeken van a hangsúly, amiket kötetlenebb formában, oldottabb hangulatban tálalja egy bisztró a hagyományos éttermekhez képes. A jó alapanyagok, laza hangulat, friss ételek, otthonos, de ugyanakkor sokszor meglepő, szokatlan és különleges ízek világa ez.

Budapesten már rengeteg bisztró nyílt az utóbbi néhány évben, de bizony ember legyen a talpán, aki ebből a színes kavalkádból valódi definíciót tud megfogalmazni a bisztró és a fine dining kifejezésekre.

Most, hogy valamelyest tisztáztuk az alapfogalmakat, látogassuk meg ezt az újonnan nyílt Márga Bisztrót Csopak legszebb panorámájú szőlőbirtokán. Mit is mutat és mit szeretne elérni a Márga?

„Tradíció és modern technológia, gondos, profi vendéglátás, gyönyörű, mégis laza környezetben. Bisztró, borkert és rendezvényhelyszín az északi parton.
Ez a MÁRGA” Mondják magukról honlapukon és valóban ezt tapasztaltuk, nem csalatkoztunk semmiben.

Április vége van, de elképesztően gyönyörű napos, meleg idő. Könnyű volt megtalálni a helyet, bár persze manapság a GPS nagy segítség.

Elámultunk a látványon; a tradicionális épület több szintes teraszon helyezkedik el. Alul van a pince és a borozó terasz, fent pedig a hatalmas terasszal rendelkező étterem, bocsánat bisztró.

Beszéljenek a szavak helyett a fotók.

Előttünk terült el a Szent Donát birtok különböző ültetvénye, majd alatta a település és persze a Balaton csodás víztükre.

Természetesen már most ezen a vasárnapon is tele volt a hely, de aki foglal időben asztalt, jó helyről gyönyörködhet a látványban, miközben az étlapot tanulmányozza.

Érdekes és különleges, hogy nem túl nagy a mennyiségi választék, vagyis négy előétel, két leves, hat főétel és 5 desszert közül lehet választani.

Tekintettel arra, hogy az adagok valóban nem túl nagyok, így lehetőség van egy teljes ételsor élvezetére. Máskor képtelen vagyok annyi mindent megkóstolni, hiszen mindenhol hatalmas adagokat tálalnak és nem is nagyon kedvelik, ha kicsit kérek. Végre egy olyan hely – fine dining bisztró – ahol végig tudom élvezni a fogásokat.

Cékla cappuccino – bizarr fogadó ital ez a kupicányi frissen facsart céklalé a tetején tejhabbal tálalva.

Tökmagos nyúlterrine narancsos répasalátával – fantasztikus elnevezés, érdekes íz kavalkád hétköznapi alapanyagokból. Mi a az a terrine? Különleges elkészített pástétom.

Tormás füstölt hideg marhanyelv hagymával – gyönyörű és szintén csodás ízhatás.

Marha erőleves bélszínnel – na! ez valóban különleges tálalás és érdekesen ötletes megoldás. Egy forró leveses tányérban karikára vágott főtt sárgarépa és hajszálvékonyra szeletelt nyers bélszín darabkák. Egy csatos üvegben pedig a forró erőleves, amivel hirtelen leforrázza a tányér tartalmát. Látvány, illat, különleges tálalás és persze profi ízek.

Harcsafilé kapros túrógombóccal, narancsos édesköménnyel – mit mondjak? Ez a kapros túrógombóc tökéletes. Ezt el tudom otthon is készíteni, na de az mégis más, mint itt így…..

Vaddisznó szűz feketegyökérrel, laskagombával, puliszkával –  ez valóban az étlap legkülönlegesebb étele. Vaj puha vaddisznó szűzérme furcsa fekete krémen tálalva, sárga kukoricakásával. A laska gomba pedig valami fantasztikusan különleges zamatot az egésznek.

Mákos guba – Szerintem mindenki ismeri a mákos gubát. Na ez inkább fantázianév, de kiváló. Házi gubatészta, mákfagyi, szilvamártás alapon……. elképesztő!!!!

Citromtorta – ez így nagyon egyszerű elnevezés, de mit takar a desszert valójában! Csodálatos látvány és ízvilág az áfonyafagyival…………………

A végére hagytam, de igazságtalanul, hiszen az ételek velejárója, egymást kiegészítője a borkínálat.

Különleges kaland egy hozzám hasonló lelkes, de kevésbé szakértő kóstoló számára elmerülni kicsit az azonos fajták különböző évjárataiban. Lassan érdemes kóstolgatni az ízeket és persze nagyon hasznos, ha szakértő segítséggel tesszük mindezt.

Sikerült végigkóstolnom hatféle helyi bort, de bevallom a legjobb számomra a Szent Donát Kishegy 2013 volt, amihez az ebéd végén még egy pohárka erejéig vissza is tértem.

Nagyon dicséretes, hogy saját borok mellett kizárólag balatoni gazdák kiváló borait kínálják, de a sört is Tapolcáról a STARI SÖRFŐZDÉBŐL szállítják és csodás házi szörpöket is ajánlanak.

Borkülönlegesség a Tramontana 2012 – ami egy Olaszrizling-Chardonnay-Furmint cuvee, prémium kategóriájú csopaki száraz fehérbor.

Tramontana hazánk legeredményesebb vitorlása. Az elmúlt 100 évben a legtöbbször, összesen hét alkalommal nyerte meg a Kékszalagot. Építése 1910-re tehető, 1989 óta védett ipari műemlék. Típusa, a “8mR yacht” a világ első nagyhajós, olimpiai versenyosztálya. Tramontana a nemzetközi flotta korelnöke és egyetlen magyar tagja. A legendás hajó többéves munkálatokat követően, 2009 tavaszára, egy civil összefogás eredményeként, századeleji állapotának megfelelően teljesen újjáépült. Ez az elegáns házasítás évről-évre Tramontana tiszteletére és további fennmaradásának elősegítésére kerül palackba.Megvásárlásával a hajó megmentésére létrehozott Tramontana Alapítványt támogatja!

Tramontana 2012 Olaszrizling-Chardonnay-Furmint 0,75l 14%

További érdekességek:

Márga szó jelentése: a lexikon szerint a márga üledékes eredetű agyagos-karbonátos kőzet. Általában a termékenyebb talajok közé tartozik, fizikai tulajdonságai kedvezők. Miért kapta a Bisztró ezt a nevet? Természetesen a Csopaki borvidékre jellemező talajról. Ilyen egyszerű, de rendkívül találó és ötletes a MÁRGA BISZTRÓ elnevezése.

Ki volt Szent Donát és miért pont ő a Birtok névadója?

Ő a csopaki boros gazdák védőszentje.

A legenda szerint amikor i.sz. 173-ban Pannóniában a 12. római elit légió a normanokkal vívott csata előtt a menetelésben megfáradt és szomjazó katonák megsegítésére esőért imádkozott a sereg keresztény vezetője, bizonyos Donatus. A fohász olyannyira jól sikerült, hogy nemcsak a frissítő eső érkezett meg, hanem a szemközti domboldalon lecsapó és az ott várakozó ellenséges sereget szétkergető pusztító jégverés is, mely segített eldönteni a csatát. Még halála után is csodát tett, mert amikor eredetileg ereklyéit 1652-ig a római St. Agnes katakombákban őrizték, de később, amikor német közbenjárásra innen a Rajna-vidékre szállították, útközben a menetet vezető papba villám csapott, de annak egy haja szála sem görbült.

Szent Donát Birtok  és pincészet jelenleg 7 hektáros birtokmérettel gazdálkodik, Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is vannak területeik. Csak saját szőlőt dolgoznak fel és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Ez évente 25-30 ezer palack bort jelent.

 Ki kell próbálni! Mindenkinek szeretettel ajánlom!

 

 

 

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!