IGAZ-E A HÚSVÉTI TÖRTÉNET!

Virágvasárnappal megkezdődik a Húsvéti ünnepkör.

Évről évre döbbentem tapasztalom, hogy sokaknak kevés tudásuk van, vagy fogalmuk sincs, hogy milyen ünnep a Húsvét. Karácsonykor észvesztő készülődés van már hetekkel az ünnep előtt. Az Adventről talán már sokan hallottak, és talán azt is tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük legalább annyiban, hogy az ajándékokat a Jézuska, vagy az angyalok hozzák. Talán a fény születésének szimbóluma is köztudottabb, és összekapcsolható Jézussal….., de vajon ez a Húsvét micsoda? Jön a nyuszi és tojást festünk és locsolnak a fiúk…? Tovább »

Nincs megjegyzés

Első váci városnézésünk

Rajongója vagyok a Dunának és általában mindenféle természetes víznek. Imádok úszni, vitorlázni és vízi túrázni. Mindig is szerettem azokat a településeket, amelyek víz partjára épültek, így Vác is egyik kedvenc városom. Ráadásul a Duna bal partjáról csodálatos a naplemente a Duna felett, ami mindig elvarázsol. Tovább »

Nincs megjegyzés

Márai Sándor: Mennyből az angyal

MENNYBŐL AZ ANGYAL – MENJ SIETVE

Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok. Tovább »

Nincs megjegyzés

KARÁCSONYI MESE

Volt egyszer egy messzi-messzi ország, s abban a messzi-messzi országban, egy pompás palotában élt egy nagy, nemes, gazdag király. Mivel élete a végéhez közeledett, el kellett döntenie, hogy a három fia közül melyiknek adja az országát: ki lenne a legbölcsebb, legjobb királya ennek a csodás, javakban bővelkedő országnak. Maga elé hívatta hát őket és így szólt: Tovább »

Nincs megjegyzés

Karácsonyi „torzulások” és a vásárlási, ajándékozási őrület

Miről szól manapság a karácsony? Évente újra és újra felmerülő kérdés szerintem nem csak bennem. Már októbertől elkezdünk gondolkodni, hogy kinek mit adjunk ajándékba. Jegyzeteket készítek és figyelem a szeretteim vágyait, kívánságait, de van, akitől listát kapok, pedig jobban szeretek meglepetéseket adni, készíteni. Tovább »

Nincs megjegyzés

Wass Albert: Magyar karácsony az égben

Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit. Tovább »

Nincs megjegyzés

A FÉNY ÜNNEPE más kultúrákban

Mindenekelőtt fontos megtudnunk, hogy a világon általánosan elterjedt időszámítás keresztény alapokon nyugszik, vagyis Jézus születéséhez viszonyít az általunk használt Gergely naptár, amit Gergely pápa vezetett be 1582-ben. Más kultúrákban azonban az időszámítás máshol tart és el is tér az általánosan használt Gergely féle naptártól. Tovább »

Nincs megjegyzés

Karácsonyi utazás a szimbólumok, szokások között

Közeledik a karácsony és szeretjük feldíszíteni a lakásunkat, környezetünket, hogy ezek segítségével a lelkünk is felkészüljön az ünnepre. Tovább »

Nincs megjegyzés

Luca napi babonák

Lányok, Asszonyok! Az évben ez igazán a MI napunk – december 13. – A BOSZORKÁNYOK NAPJA. Vállaljuk fel és elevenítsünk fel néhány még ma is hasznosnak és szórakoztatónak látszó Luca napi szokást. Tovább »

Nincs megjegyzés

Síszezon és városnéző játék Murauban

………avagy nem elég elolvasni, de meg is kell nézni, hogy válaszolni tudj a kérdéseimre.

Kezdhetjük hát a városnézést? Tovább »

Nincs megjegyzés

Személyes Utazásaim Tárháza