Bejegyzések ‘Húsvét’ címkével

IGAZ-E A HÚSVÉTI TÖRTÉNET!

Virágvasárnappal megkezdődik a Húsvéti ünnepkör.

Évről évre döbbentem tapasztalom, hogy sokaknak kevés tudásuk van, vagy fogalmuk sincs, hogy milyen ünnep a Húsvét. Karácsonykor észvesztő készülődés van már hetekkel az ünnep előtt. Az Adventről talán már sokan hallottak, és talán azt is tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük legalább annyiban, hogy az ajándékokat a Jézuska, vagy az angyalok hozzák. Talán a fény születésének szimbóluma is köztudottabb, és összekapcsolható Jézussal….., de vajon ez a Húsvét micsoda? Jön a nyuszi és tojást festünk és locsolnak a fiúk…? Tovább »

Nincs megjegyzés

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR 2. rész

A TAVASZÜNNEP NÉPSZOKÁSAI

MIÉRT A TOJÁS, A BÁRÁNY, A NYÚL?

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezi. Tovább »

Nincs megjegyzés

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR 1.rész

TÖRTÉNELMI-BIBLIAI ÁTTEKINTÉS – NAGYHÉT ESEMÉNYEI

A régi korok emberei sok szállal kapcsolódtak a természethez. Munkájukat, mindennapi életük rendjét, örömeiket, bánataikat is befolyásolta a természet örök változása. A tél és a nyár kettősében, az élet és a halál párhuzamát látták. Mindezek szabályozták életüket, melyet az ünnepek felosztottak kisebb – nagyobb szakaszokra.A tavaszi napéjegyenlőséggel egyre hosszabbodott a Nap útja, s ez jelentette számukra a fényt, a Nap feltámadását. Tovább »

Nincs megjegyzés

Pünkösd

Változékony, esős, szeles, hűvös időt mondanak, mégis sokan útra kelnek a hétvégén, megtelnek újra a szállodák, sőt százezrek utaznak Csíksomlyóba is.
Mindössze egy újabb lehetőség a pihenésre rohanó hétköznapjainkban? Vagy ünnepelünk valamit?
Mi valójában Pünkösd ünnepe?!
Tovább »
Nincs megjegyzés

Lassan vége a farsangi időszaknak! Ki hova megy torkoskodni csütörtökön?

Az idén nagyon rövid a farsangi időszak.

 
Kevés idő volt bálozni, mulatozni.

Manapság nem trendi a maskarázás, jelmezbálozás. Nemrégiben még szerveztem farsangi házibulikat, ahol nagyon jókat mulattunk a barátainkkal. Minden évben megrendeztem és persze mindig mindenki le akart beszélni, hogy olyan ciki, meg már öregek vagyunk és egyébként is – kinek van erre ideje, energiája. Nem hagytam magam, és ahogy közeledett a jelmezbál ideje, mindenki egyre lelkesebben keresgélte az ötleteket, varrt, alkotott. És a végén mindig óriási buli volt.

Milyen jól szórakozunk még ma is ezeken a régi jelmezes fotóinkon!

Farsangkor nem divat ma már jelmezbe öltözni, alakoskodni. (Helyette alakoskodunk egész évben.)

Úgy működünk felnőttként, ahogy a Kisherceg üzletembere mondja:

Én komoly ember vagyok, én nem fecsérlem léhaságokra az időmet!

 

…de hogy is van ez a torkoskodással?!!!

Február 23-án Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére 2006 óta évente felelevenítetik a torkos csütörtök néphagyományát. 2010-ben már több mint 1300 étteremben mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 50 % kedvezménnyel.

Remek és követendő akciónak tartom ezt, és szeretnék némi kulturális, hagyományőrző tudással én is hozzájárulhatni az élményhez. Tovább »

Nincs megjegyzés

Személyes Utazásaim Tárháza