Az idén nagyon rövid a farsangi időszak.

 
Kevés idő volt bálozni, mulatozni.

Manapság nem trendi a maskarázás, jelmezbálozás. Nemrégiben még szerveztem farsangi házibulikat, ahol nagyon jókat mulattunk a barátainkkal. Minden évben megrendeztem és persze mindig mindenki le akart beszélni, hogy olyan ciki, meg már öregek vagyunk és egyébként is – kinek van erre ideje, energiája. Nem hagytam magam, és ahogy közeledett a jelmezbál ideje, mindenki egyre lelkesebben keresgélte az ötleteket, varrt, alkotott. És a végén mindig óriási buli volt.

Milyen jól szórakozunk még ma is ezeken a régi jelmezes fotóinkon!

Farsangkor nem divat ma már jelmezbe öltözni, alakoskodni. (Helyette alakoskodunk egész évben.)

Úgy működünk felnőttként, ahogy a Kisherceg üzletembere mondja:

Én komoly ember vagyok, én nem fecsérlem léhaságokra az időmet!

 

…de hogy is van ez a torkoskodással?!!!

Február 23-án Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére 2006 óta évente felelevenítetik a torkos csütörtök néphagyományát. 2010-ben már több mint 1300 étteremben mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 50 % kedvezménnyel.

Remek és követendő akciónak tartom ezt, és szeretnék némi kulturális, hagyományőrző tudással én is hozzájárulhatni az élményhez.

Farsang és kisfarsang

A magyar farsangi ünnepkör szokásainak középkori gyökerei vannak, évszázadok óta a nagy télvégi mulatságok ideje. Vízkereszttől január 6-tól Hamvazószerdáig tart. Utána következik a negyven napos Nagyböjti időszak. A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje. Megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés. Ez az időszak un. mozgó ünnepi időszak mivel a keresztény húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

Az idei Húsvét napja: 2012. április 8.

A farsang az udvarlás, a szerelem- és termékenység-varázslás, a menyegzők és a gonoszűzés mulatságos ideje. Manapság a hozzánk is „begyűrűzött” Valentin nap is ekkor van. Ez a Kisfarsang az utolsó alkalom a mulatságra. Egykoron nem is maradt ki senki a farsangi időszakot lezáró háromnapos – farsangvasárnap, hétfő, húshagyó kedd – dőzsölésből! Ez a Téltemetés időpontja. Ilyenkor hatalmas máglyára rakják a kisze-bábot, mindenki feltűzi az elégetni kívánt rosszat, s máglyahalálra ítélik a betegséget, szegénységet, rossz időt, rossz jegyeket.  Dalolni, táncolni azonban csak éjfélig szabad. Régen azt tartották, hogy aki ilyenkor nem hagyta abba a munkát és nem mulatta ki magát eléggé, az később – különösen aratáskor – lusta, tehetetlen lett. A farsang volt a nagy lakodalmazások ideje. Ezután már kezdődtek a tavaszi munkák, és nem igen maradt idő a mulatozásra.

A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtti napon, azaz húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe.

Hamvazószerdán szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Van némi ellentmondás, hogy a torkos csütörtök újra a bőséges zabálás ideje, de a mai hagyományok korábbi valós magyar néphagyományokra épülnek ellentétben a német, olasz és egyéb szigorúbb katolikus országok hagyományaival, ahol előző csütörtökön tartják ezt a torkosságot.

Magyarországon a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.  Régen szokás volt, hogy ezen a napon csak az asszonyok mulattak. Felmentek a borospincébe, ettek-ittak, énekeltek, táncoltak. Ha egy férfiember utánuk ment, őt  gatyára vetkőztették és hazazavarták.

Hagyjuk ezt a szokást a régiekre és együtt induljunk a Torkos Csütörtök valamelyik akciós éttermébe. Jó étvágyat kívánok.

Azt a régi jó szokást viszont ne feledjük, és gyakoroljuk, hogy a bűnbánat időszakában az egymással haragban lévők igyekezzenek kibékülni egymással!

Néhány oldal, ahol összegyűjtötték azok a helyeket, ahol kedvezményesen lehet torkoskodni február 23-án:

www.torkoscsutortok.hu

www.torkoscsutortok.etterem.hu

Érdekes turisztikai adatok a 2011-es Torkos Csütörtök akciójáról:

  • A Torkos Csütörtök alkalmával összesen mintegy 200 ezer vendég torkoskodott közel 1300 étteremben.
  • Az éttermek átlagosan 164 torkoskodót fogadtak, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek.
  • 40 millió forintot spóroltak összesen ezen a napon a nálunk foglaló vendégek saját bevallásuk alapján
  • Az akcióban részt vevő éttermek 73%-a vidéki volt
  • 13.525 foglalás érkezett be hozzánk az interneten, ebből 10.015 asztalt sikeresen foglaltunk le Önöknek az éttermeknél (sikerességi ráta 74%)!
  • 4.26 pont lett az átlagos elégedettségi szint (1-5 pontozási rendszerben értékelve az akciót), vagyis az emberek jól érezték magunkat! 2800 torkoskodó véleménye igazolja ezt!

 

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!