Sokan hallottunk már az El Camino-ról és bizonyára sokan ismerik is ezt a világhírű zarándokutat. mely Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A közel 900 kilométer hosszú út végállomása Szent Jakab sírja, akiről a 8. századtól él az a hagyomány az Egyházban, hogy a mai Spanyolországig eljutott missziós útján.

Szent Jakab Jézus egyik első tanítványa volt és az első vértanú is az apostolok közül, mivel Mestere halála után ő lett a jeruzsálemi egyház feje, s mint ilyen valóban ivott az Úr kelyhéből: amikor Heródes Agrippa király 41–42-ben az egyházra támadt, elsőként Jakabot ölette meg karddal. Jakab apostolt vértanúhalála után a király rendelete miatt eltemetni nem lehetett, ezért tanítványai a holttestet ellopták, márvány szarkofágba tették, és egy hajóra rejtették. A hajót azonban elfelejtették a parthoz kikötni, ezért azt a víz elvitte egész Spanyolországig, és az akkori Iria Flaviában ért partot. Itt eltemették.

Sírja később feledésbe merült, mígnem a IX. században egy csillag jelezte annak helyét. Mivel Szent Jakabot spanyolul Sant Iago-nak hívják, e legenda a város nevének eredetére is választ ad: Campus stellae, azaz Csillag mezeje. Együtt pedig Santiago de Compostela. Jakabot a spanyolok a Matamoros, azaz Mór-ölő jelzővel is illetik. Ennek eredete a 844-ben a mórok ellen vívott clavijói csata. Ekkor a legenda szerint Jakab fehér lovon jelent meg, és győzelemre vezette a keresztény seregeket. E legenda alapján ábrázolják Jakabot gyakran páncélban lovon ülve, csata közben.

Így érthető, hogy Spanyolországban óriási tisztelet övezi és a mai napig zarándokok milliói gyalogolják végig egyedül ezt a férfias megmérettetést. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. A keresztényi szellemiséget meglovagolva az utóbbi években turista „zarándoklatokat” is szerveznek ide.

Három évvel ezelőtt indult a Lébényi Szent Jakab Zarándoklat, amelyen nagyjából háromszázan járták az utat részben vagy egészben végig Budapesttől Lébényig. A tervek szerint a Szent Jakab út amely Budapestről indul, és Lébényen keresztül Wolfsthalig, az osztrák Jakab út legkeletibb pontjához vezet, majd onnan az út tovább, át Európán, egészen Santiago de Composteláig.

Az első állomásig, Lébényig közel 200 kilométeres út vezet, amely 8 napig tart, és már ennek a megtételéhez is kell némi elszántság, hogy a megszokott kényelemből és viszonylagos luxusból ki tudjunk lépni egy egyszerűbb, természet közeli életbe. Kell kitartás, hogy akkor is folytassuk az utat, ha nehézségek – mostohább időjárás, vagy fizikai fájdalmaink – vannak. Kell bizalom, hogy ha sokáig nem is látni a célt, akkor is bízzunk abban, hogy vár minket valahol egy kincs, ami előrébb viszi életünket.

A Út egyénileg bármikor megtehető, de 2012. július 17-én kedden és 18-án szerdán indul két csoport Budapesttől a Nulla kilométerkőtől és a Normafától, és július 24-én és 25-én érkeznek Lébénybe Szent Jakab ünnepére.

  • Normafa: Anna-réten az Anna-kápolna. Ezen a ponton három zarándokszervezet négy zarándokútja találkozik.
  • Zsámbéki romtemplom
  • Tarján: Szent Rókus-szobor, rajta Jakab-attribútumok: kagyló, tök, kalap, bot.
  • Gerecse, Öreg-Kovács-hegy: román-kori rotunda romjai.
  • Vértesszőlős: Előember-telep
  • Tatai Öreg-tó és a tatai vár
  • Alternatív úton Baj-Szomód felé: Szomódon Szent Jakab templom
  • Nagyigmánd: Nagy-Magyarország park: benne az adott területről származó növények.
  • Ete: helytörténeti gyűjtemény
  • Kisbér: Magyarország látnivalói makettekben, Batthyány kastély, Királyi lovarda.
  • Ászár: Jászai Mari szülőháza, múzeum és galéria.
  • Táp: Skanzen
  • Pannonhalma: Főapátság és a faluban pápakereszt: itt tesszük le az otthonról hozott terheinket, bűneinket, fogadalmainkat egy-egy kis kő formájában (mint a Caminon a Vaskeresztnél). A helyiek külön medencét készítettek a zarándokköveknek.
  • Győrbelvárosi látnivalók, Szent László hermája
  • Abda: Radnóti-emlékhely.
  • Lébényi Szent Jakab templom és zarándokház

Lébényben van egy gyönyörű, román kori templom, amely Szent Jakabról kapta a nevét, oltárán Szent Jakab várja a híveket, az oltalomért hozzá forduló zarándokokat. Régi korokban az Európa ezen részén átívelő zarándokút érintette Lébényt, fontos – és nagyon szép – Jakab-emlékhely a falu.

      

A Szent Jakab apostol plébániatemplom a Győrből mintegy húsz kilométerre fekvő nagyközség, a 3 ezer lelkes Lébény országos hírű nevezetessége. A román stílusban épült templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke, amelyet még a Hédervári család építtetett 1202-1208 közt a bencések jellegzetes módján. A történelem viharai, a nem keresztény hitű háborúskodók, mint a tatárok, törökök, mások ezt a templomot is többször lerombolták. De ahogy a mindig talpára eső macska is, templomaink között a lébényi is újra és újra felépült, hogy méltón ünnepelhesse 2012. július 25-én is Szent Jakab tiszteletét.

Magyarországon ma hat zarándokút van, időrendi sorrendben: Mária-út, Via Margaritarum (Gyöngyök útja), Szent Márton-út, Szent Jakab-út, Szent Erzsébet-út, Magyar zarándokút.

 

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!