Változások történtek a SZÉP kártya elfogadási rendjében, amelyek kedvezően hatnak a Kártyabirtokosokra nézve:

A változások közül az egyik legfontosabb, hogy:

Módosul a SZÉP kártyával finanszírozható szolgáltatások köre, vagyis például a sporthorgászat, a sportoktatás, illetve lehet majd uszodabérletet vásárolni vagy sportpályát bérelni. Az új szolgáltatások a harmadik, a szabadidő alszámla felhasználási körébe kerültek.

Új igénybe vehető szolgáltatások TEÁOR szerinti besorolása:

  • TEÁOR’08 93.11 jelzőszámú Sportlétesítmény működtetése tevékenységekből a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése.
  • TEÁOR’08 93.12 jelzőszámú Sportegyesületi tevékenység
  • TEÁOR’08 85.51 jelzőszámú Sport, szabadidős képzés
  • TEÁOR’08 77.21 jelzőszámú Szabadidős, sporteszköz kölcsönzése
Az egyes alszámlák felhasználhatósága az alábbiak szerint változik:

  • szálláshely alszámláról a TEÁOR ’08 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása maradt meg, a többi szolgáltatás (pl. diákszálló stb.) kikerült
  • a szabadidő alszámla felhasználhatósága az alábbiak szerint módosul:
    1. egyéb humán-egészségügyi ellátásból a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás maradt meg (TEÁOR’08 86.90)
    2. máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése maradt meg (TEÁOR’08 93.29)
    3. egyéb sporttevékenység tekintetében a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége mellett sporthorgászat is elszámolható (TEÁOR’08 93.19)

A SZÉP kártya örököse igényelheti az örökséget, vagyis a kártya birtokosának halála esetén a kibocsátó intézmény a hagyatéki eljárás végéig zárolja az elektronikus utalvány nyilvántartást, és ilyen esetben az utalványok nem járnak le. A kibocsátók a hagyatéki végzésben foglaltak szerint készpénzben kifizethetik az örökösöknek az elhunyt SZÉP kártyáján rendelkezésre álló összeget.

Változott az elszámolás rendje is, miszerint a kártyakibocsátó Intézmény által a Szolgáltatónak történő utalás 5 munkanapra történő rövidült, amely azt is jelenti, hogy rövidül az egyes tranzakciók korrekciójára rendelkezésre álló határidő is. Ezentúl amennyiben a Kártyabirtokos az 5 munkanapos határidőn túl észleli a téves/többes tranzakciót, már csak a Szolgáltatónál tud intézkedni. Az MKB azzal igyekszik segíteni ügyfeleit, hogy a költésekről e-mail üzenetet küld minden nap a Kártyabirtokosoknak. Ezért kérik, amennyiben még nem adott meg e-mail elérhetőséget, tegye meg, hogy ezáltal is csökkenthető legyen a téves elszámolás.

A jogszabály módosítása egyértelműen tartalmazza, hogy a szolgáltatás közvetítőjével szerződés nem köthető, a SZÉP Kártya fizetésre kizárólag a szolgáltatást ténylegesen nyújtó személynél használható, a szolgáltatást közvetítőnél nem fogadható el. Az előírás alapján tehát nem lehet szerződést kötni SZÉP Kártya elfogadására pl. utazásközvetítést, szállásközvetítést végző személlyel, vagy jegyértékesítést más szervezet részére végző személlyel.

A Magyar Közlönyben 2012. október 26-án megjelent, 301/2012. (X. 26.) Korm. rendelet módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendeletet. A Rendeletben foglalt módosítások 2012. november 25-től hatályosak.

Források:

 

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!