Kárpátalja nevezetességi és látnivalói, valamint csodálatos tájai hosszabb kirándulást is megérnek. Ízelítőül most egy téli programra invitálom az olvasóimat a Beregszász melletti Mezőgecsére.

Aki belekóstol a helyi disznótoros ízeibe és a vendéglátók szeretetébe, bizonyosan visszalátogat.

Töltsön el egy hétvégét Kárpátalján, igazi falusias környezetben! Vegyen részt egy igazi falusi disznótoron, aktív résztvevőkén megismerve a disznóvágás fortélyaival, vagy csak szemlélőként, és persze asztalvendégként!

Töltsön el három napot határon túli magyarok között, ismerje meg az életüket, és a magyar történelem egy darabkáját!

Mezőgecsén a helyiek vendégszeretete várja a vendégeket, a tiszteletükre rendezett disznótorral, evéssel, ivással, mulatással. Továbbá lehetőség nyílik Kárpátalja néhány nevezetességének megtekintésére is.

A program:

Péntek

Délelőtt érkezés Beregszászra, szabad program, vásárlás a városban. Délután városnézés idegenvezetővel, majd a fatornyú csetfalvai református templom megtekintése. Érkezés Mezőgecsére, vacsora (még nem disznótoros) a szállásadóknál.

  • Csetfalva színmagyar kisfalu a Tiszaháton. 840 lakosából 836 a magyar. Nevét Csete nevű vitézről, vagy birtokosról kapta. A falut 1998-ban és 2001-ben is elöntötte a Tisza, a megrongálódott házak helyett tágas új házak épültek. Szép fatornyosreformátus temploma egyedülálló. A templom a falusi templomépítészet szép példája. A XV. században épült gótikus stílusban, valószínűleg egy tatárjárás utáni, XIII. századi kis templom átépítésével. A kazettás mennyezeteket Asztalos Sándor Ferenc készítette a XVIII század közepén. A négy fiatornyos zsindelyfedésű fa harangtorony 1796-ban épült. Csetfalván született Móricz Zsigmond édesanyja, az író is többször járt a faluban. A Tisza szabályozással foglalatoskodó gróf Széchenyi István 1847-ben járt itt, mivel gőzöse megfeneklett a Tiszán. A főút mellett Szent István emlékhelyet alakítottak ki a kereszténység felvételének 1000. évfordulójára.
         

Szombat

Hajnalban disznófogás, szúrás, fogópálinka! Reggeli (tojásos szalonna, hagymás vér, pálinka, forralt bor, tea). A disznó feldolgozása, hurka és kolbásztöltés, disznósajt, paprikás szalonna, stb. készítése. A munkálatokban a vendégek szándékuk szerint részt vehetnek. Ebéd (toros hús káposztával, májas és véres hurka burgonya körettel). Délután kirándulás Munkácsra (a vár és a város megtekintése). Mezőgecsén Disznótoros vacsora (húsleves, tört burgonya sültekkel – kolbász, oldalas – és pörkölttel, savanyú káposzta, házi sütemény, bor, pálinka). Este közös borozgatás, dalolás kimerülésig. Mellé harapnivaló: hidegtál (hurka, abárolt szalonna, savanyú uborka, hagyma, ásványvíz, házi bor, pálinka – fogyasztás alapján).

Vasárnap

Reggeli után kirándulás Ungvárra, városnézés, a vár és a falumúzeum megtekintése. A délutáni órákban indulás hazafelé. A kiírt programok a nyitva tartások és időjárás függvényében felcserélődhetnek!

  • Kárpátalja legnagyobb városa, 116 ezer lakosával közigazgatási központ. Ma már mindössze 8 ezer fős magyar lélekkel számolnak, de a ruszinok között is sokan beszélnek magyarul. A környék ősidők óta lakott volt, nevét az Ung folyóról és váráról kapta, mivel kiváló stratégiai hely. Mai vára a tatárjárás után épült. Később a Rákócziak idején élte fénykorát. Trianon előtt a 17 ezer fős lakosságból 14 ezer magyar volt, igaz akkor a jelentős számú zsidóság is magyarnak vallotta magát. Alig 1200 szlovák élt itt, mégis a mesterségesen kreált Csehszlovákiához csatolták. Később a Szovjetunió része, ma pedig Ukrajna területe.

Szállás: foglaltságtól függően panzióban vagy vendégházakban.

Időpontok

  • 2013. január 18-20, 25-27.
  • 2013. február 1-3, 8-10, 15-17, 22-24.
  • 2013. március 1-2, 8-10.

Utazás:

  • 49 személyes busszal, tapasztalt, hivatásos autóbusz vezetővel.

Az indulás napján (péntek) reggel 6 órakor Putnokról indul a busz, Miskolc-Nyíregyháza-Beregsurány útvonalon. Felszállás az adott útvonal előzetes egyeztetés alapján bárhol megoldható. Útlevél szükséges!

Részvételi díj:      28 000-Ft/fő

Az ár tartalmazza:

  • utazás teljes költsége,
  • étkezés (1. nap vacsora, 2. nap reggeli-ebéd vacsora, 3. nap reggeli),
  • szállás (két éjszaka),
  • belépők
  • idegenvezetés.

Egyéb várható költségek:

  • biztosított étkezésen felüli étel- és italfogyasztás,
  • bál részvétel esetén 2000.-Ft

Jelentkezés és információ:

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!