A Kormány meghosszabbította a SZÉP Kártyákra feltöltött összegek felhasználásának határidejét.

Módosult a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló kormányrendelet. A módosítás eredményeként 2013. május 31-ig lehet fizetni a 2011-ben feltöltött SZÉP kártyákkal. Az új szabályozással a Kormány azoknak a SZÉP Kártya tulajdonosoknak biztosít lehetőséget 2013 turisztikai előszezonjában az elektronikus utalványösszeg beváltására, akik a 2011-ben kibocsátott kártyájukon lévő juttatást még nem tudták elkölteni.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP Kártya) 2011 júliusa óta működik a béren kívüli juttatások gazdaságélénkítő eszközeként. A Kártya felhasználásának eredeti szabályozása szerint a kibocsátást követő naptári év december 31-ig nyílt lehetőség a Kártya alszámláin rendelkezésre álló összeg felhasználására.

Tekintettel az év végén lejáró és decemberig még fel nem használt mintegy 144,9 millió forintos elektronikus utalvány nagyságrendjére, a Kormány döntött arról, hogy a SZÉP Kártya kibocsátását követő második naptári év május 31-ig meghosszabbítja a munkavállalók számára az elektronikus utalványok beváltási határidejét. A 2011-ben a munkáltatók által az alkalmazottaik számára SZÉP Kártyán biztosított összeg így 2012. december 31. helyett 2013. május 31-ig használható fel, a 2012-ben feltöltött összeg pedig 2014. május 31-ig költhető el szálláshely, vendéglátás vagy szabadidő szolgáltatás igénybevételére. A SZÉP Kártyára utalt béren kívüli juttatás felhasználási határidejének meghosszabbításával a Kormány ösztönzi az előszezoni időszak vendégforgalmának növekedését is.

A szabályozás új elemeként a rendeletmódosítás előírja azt is, ha a munkavállaló a meghosszabbított határidőn belül sem költi el a SZÉP Kártyára feltöltött keretet, a kártyakibocsátó a lejáratot követő 30 napon belül visszautalja a maradványösszeget a munkáltatónak, aki dönthet annak további felhasználásáról.

Forrás:

  • Teljes mértékben a Tourizmusonline december 29-i cikke

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!