Itt egy remek és különleges alkalom, hogy megismert kényelmes városi életed mellett a vidéki élet valódi ízét. Szeptemberi hétvégi program az egész családnak!

ÓRIÁSI ÉLMÉNYBEN LEHET RÉSZED!

Napközben friss levegőn, éjjel a csillagok rengetegében gyönyörködve tölthetsz el egy hétvégét Magyarország déli csücskén az Ormánság ma még eldugott “szigetén” – Sellyén a Mozsi Majorban. Közel kerülhetsz a természethez, részese lehetsz egy működő gazdaságnak, mely a régi pásztoroltató állattartást vegyíti a mai modern technológiával. A két nap során belekóstolhatsz a pásztorélet szépségeibe és nehézségeibe, a hagyományok mai korban fellelhető értékeibe.

Ismerd meg a Major történetét és a képekkel, filmekkel gazdag blogból bizonyosan kedvet kapsz a vidéki élet kipróbálásához.

A program igény szerint bármikor megszervezhető.

Jelentkezési határidő: minimum a kívánt időpont előtt egy héttel.

Jelentkezz és érdeklődj most!

MOZSI MAJOR – AZ ÉLET MÁSIK OLDALA

Budapesti környezetből, irodai, alkalmazotti mókuskerékből kiszakadva 2011 őszén alapítottam párommal a “Mozsi Major”-t.

Vállalkozásunk egy kísérlet arra, hogyan találhat vissza a városba szakadt ember a természethez és eleink tudásához. Bár az állattenyésztéshez az elméleti szakmai tudás megvan, gyakorlatban felfedezetlen területen járunk.

Célunk olyan kultúrtáj létrehozása a legelőterületen, mely építő jellegű lehet a környezetre és a helyben élőkre nézve egyaránt… és persze olyan minőségi tenyész és hízóállatok nevelése, melyek exportképesek lehetnek, így megélhetést biztosítanak számunkra.

Limousine törzskönyvezett húsmarha tenyészet vagyunk, ahol gyönyörű természetes környezetben szabadtartásban nevelünk tenyészállatokat.

19 anyaállattal és egy tenyészbikával indultunk. 40 hektár használaton kívüli legelőterületet vontunk művelés alá, zöld beruházásként építettük ki a téli szállás karámrendszerét, a nyári legelők villanypásztor védelmét.

Egy régi ’82-es zetorral és sok kézi munkával látjuk el a mindennapi feladatokat. Rengeteg fejlesztés vár rank, folyamatosan épülő gazdaságunk van.

Ha valaki ellátogat hozzánk, nem egy szirupos “műparaszt” környezetet, nem egy negédes állatsimogatót talál, hanem egy működő kisgazdaság életébe tekinthet be.

Mit is jelent ez?

Azt, hogy itt nincsenek náddal fedett, múzeum jellegű paraszti porták, nincsenek fonott kerítés mögé zárt ezerféle állatok. Itt célszerűen húsmarha tenyésztés folyik. Bikával, tehenekkel, borjakkal, karámrendszerrel, szénakazallal, legelővel.

      

      

Miért jó ez Neked?

A hozzánk látogatóknak nem csak lehet, hanem be kell kapcsolódniuk egy kicsit a Mozsi Major életébe. Kinyitjuk a szemüket a vidéken élők természetközeli világára, a mindennapos fizikai munkát, kitartást igénylő életmódra. Résztvevőkké válnak a major munkáiban, az állatok gondozásában. Így alakíthatnak ki közelebbi kapcsolatot a természettel, állatainkkal, a vidéki életmóddal. Mindeközben rengeteg kérdésre találhat választ a hozzánk látogató. Megtudja majd különböztetni a szénát a szalmától, a húsmarhát a tejelő marhától, a silót a szilázstól, a rétet a legelőtől…….

A városi életet hátunk mögött hagyva az évszakok , a napszakok és a természet erői által diktált ütemhez igazodva élünk párommal, építve valami szépet, ami a sajátunk.

Legyél részese ennek a máshoz nem fogható érzésnek, mikor értelmet kap a munka, a testmozgás és a természetjárás!

Vár téged is a Mozsi Major!

EGY ÉJSZAKÁS KALAND A MAJORBAN

A Mozsi Major életébe kapcsolódhatsz be egy hétvégi napon.

Napközben friss levegőn, éjjel a csillagok rengetegében gyönyörködve tölthetsz el egy hétvégi napot nálunk hasznosan, sok tapasztalatot gyűjtve! Közel kerülhetsz a természethez, részese lehetsz egy működő gazdaságnak, mely a régi pásztoroltató állattartást vegyíti a mai modern technológiával. A nap során belekóstolhatsz a pásztorélet szépségeibe és nehézségeibe, a hagyományok mai korban fellelhető értékeibe.

      

      

Mozsi program a Majorban:

Szállás lehetőségek 1 éjszakára

Étkezés: reggeli és vacsora a Majorban (csomagár tartalmazza) ebéd egyénileg

Program:

Érkezés szombat délelőtt Sellyére

Szombati program:

10:00 Isten hozott falusi kóstoló

  • a másnapi reggeli ízelítője köszöntésképpen)

10:30 Homorítsunk bele a munkába, ha már ilyen későn keltetek

  • Karámrendszer ellenőrzése, Apolló (a bika) és Öreglány (az idős magyartarka tehén) szénázása
  • Ki mit tud: Szénabálából kazalépítés az öreg traktorral
  • Villanyozódjunk fel: villanypásztor ellenőrzés – a pásztorunkat fojtogató gazok irtása csoportterápia keretei között
      

12:00 Étvágycsináló   

  • Helyben működő pálinkafőzde meglátogatása, lepárlási folyamat bemutatása

12:30 Ebéd:

  • Több választási lehetőség a településen. Az egyszerű de finom 550Ft/fő kétfogásos menütől a két pizzéria által kínált változatos étlapról választásotok szerint fogyaszthattok (az ebéd árát nem tartalmazza a program díja!!!)

14:00 Kultúrprogram

  • Könnyű levezető séta a Draskovich-kastély arborétum jellegű parkjában

15:00 Zsákmányszerző körút

  • Amennyiben az időjárás kegyes volt hozzánk, óriás gombákat (Őzlábgomba) szedhetünk egy valószínűtlenül zöld fűvel borított erdő alján – mely gombákból közösen elkészítjük majd a vacsoránkat. Amennyiben nincs kalapos, kirándulunk a nádi farkasok birodalmában – egy ártéri erdőben.
   
   

17:30 Itatás, pásztorélet gyakorlása

  • Állatok itatása, tehén szelídítés, bocibűvölés a szabad legelőn, legelőtisztítás, gallyak gyűjtése pásztortűz rakáshoz. Az összegyűjtött gallyak tüzén állataink közelében szalonnát sütünk, illetve bográcsban elkészítjük a délután szedett gombákból a vacsoránkat (gombahiány esetén bográcsgulyást). A legelőn töltjük az estét, pásztortűznél vacsorázva, beszélgetve, csillagokat bámulva, szarvasbőgést és nádi farkas vonyítást hallgatva.
      

21:00 Jóccakát

  • Visszavonulás a szállásra + termálmedencében ejtőzés a sellyei strandon, háttérben birkabégetéssel :)

Vasárnapi program

09:00 Pálinkás jóreggelt!

  • Friss kenyér+szalonna+füstölt kolbász+stifolder-paprikás szalámi+sajt+friss tej+paradicsom+paprika)

10:00 Könnyes búcsú a pásztorélettől

  • Hazautazás a nagyvárosi betondzsungelbe…

A fenti programcsomag díja egy éjszaka szállással, reggelivel, vacsorával :

  • felnőtteknek 9 000 Ft/fő,
  • gyerekeknek 6 200 Ft/fő,

mely tartalmazza a friss levegőt és a tehenek által kialakított tehénlepény-akadálypálya használati díját is – természetesen az árba foglaltuk a bocik selymes szőrének érintését is (már akinek sikerül utolérni őket!).

Alapfelszereltség, melyet hoznod kell:

  • bakancs (kötelező), opcionálisan gumicsizma is,
  • “játszósruha”,
  • esőkabát,
  • bicska
  • zseblámpa
  • pokróc a tábortűz mellé
  • meleg pulóver a csillagos éjszakához
  • cowboykalap :)

Kérdés esetén itt találsz meg minket:

 

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!