Lányok, Asszonyok! Az évben ez igazán a MI napunk – december 13. – A BOSZORKÁNYOK NAPJA. Vállaljuk fel és elevenítsünk fel néhány még ma is hasznosnak és szórakoztatónak látszó Luca napi szokást.

A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost.

A jóságos Lucát Szent Lucia élete ihleti, aki a hagyományok szerint egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért siracusai szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozzák. Ilyen fontos menyasszony bizonyára segít jövendő menyasszonytársainak is megtalálni a párjukat, így számos házasságkerítő népszokás kapcsolódik e naphoz. hogy régen a tél a párválasztás és az udvarlás egyik legfontosabb időszaka volt, ilyenkor szüneteltek a mezőgazdasági munkák, és a fonóban, kukoricafosztáskor lehetett ismerkedni a másik nem tagjaival – majd csak a farsangi batyubálok zárták le az udvarlási főidényt. Nem csoda, ha télidőben a lányok ráolvasással és más babonákkal akarták tisztázni sorsukat.

Talán a legismertebb párválasztó népszokás a Luca-cédulák készítése: Luca-nap estéjén az eladó lányok tizenkét egyforma cédulára felírtak egy-egy férfinevet, majd galacsinba hajtogatták a papírdarabkákat, és a párnájuk alá rakták. A hiedelem szerint amelyiket másnap reggel kihúzzák a vánkos alól, az lesz a férjük neve később. Ez a szokás úgy is élt, hogy mindennap egy nevet a tűzbe hajítottak a lányok, és így a karácsonyra megmaradt egy szem papír mondta meg a jövendőbeli nevét.

A legviccesebb azonban a gombócos babona, amely a cédulás népszokás főzőcskézős változata. Itt a tizenkét névvel ellátott cédulát gombócokba kell gyúrni, és amelyik gombóc a kifőzéskor először feljön, annak a cédulájának lehet majd hinni, de ha mást nem finom eledel lesz belőle.

Ezt a népszokást mi is nyugodtan kipróbálhatjuk otthon.

A Luca-búza vetésének szokása viszont már a jövő évi terméshez kapcsolódik, de ma értelmezhetjük a jövő évi boldogulásunkra is. Nagyim minden évben Luca napkor minden családtagnak külön egy-egy cserépbe ültetett néhány szem búzát. Szorgalmasan és rendszeresen kellett locsolni a csírákat, és karácsonyra minden szem kikelt. Boldogan és izgatottan “olvastuk” ki belőle, hogy milyen jó évre lehetett számítani. A kikelő csíra az életet, a megújulást jelképezi. A kenyérgabonánk szapora és látványos fejlődése összekapcsolódik az ünnepre való várakozással.

Ültessetek Ti is Luca-búzát!

A Boszorkányos Luca azért kötődik ehhez a naphoz, mert az 1582-es Gergely-féle naptárreform előtt ez volt az év legsötétebb napja. Ma – ugye – december 21. a téli napforduló.

Ez a sötétség ihleti az összes boszorkányos népszokást, amik közül a legszimpatikusabb és praktikusabb lenne manapság a karácsony előtti kapkodós, fárasztó készülődésben az asszonyok számára elrendelt munka tilalom. Hogy is lehetne ilyenkor dolgozni, ha az ember állandóan attól retteg, hogy a boszorkányok bosszantásból „összeboszorkánykodhatják” a munkánkat. Ma ne dolgozzatok, felesleges! Ha pihennek a nők, nem történik baj – ezt ma mi is szem előtt tarthatjuk a nagy rohanásban.

Régen eldugták a háztartás összes seprűjét ezen a napon, nehogy lába alá kapja és elröpüljön rajta.

Fokhagymakoszorút és -füzért is ezért készítettek ajtóba, ablakba, hiszen a fokhagyma régóta arról ismeretes, hogy elűzi az ártó szellemeket.

Ehhez a naphoz kötődik a legismertebb hagyomány, a Luca-szék készítése. Ezen a napon kezdték el faragni, úgy, hogy minden nap csak egyetlen műveletet volt szabad rajta elvégezni, de karácsony szentestére készen kellett lennie. Az éjféli misére magukkal vitték, és ha ráálltak, meglátták a boszorkányokat.

Boszorkányos dolog a meteorológiai előrejelzés is, nem?! A Luca-naptárral viszont minden tudományos háttér nélkül kitűnően megláthatjuk a következő év hónapjainak időjárását. December 13-24-ig éppen 12 nap van – jegyezd fel a napok időjárását pontosan, és januártól igaz lesz ez az átlag az esztendő minden hónapjára.

ÉRDEKESSÉG!

A Skandináv országokban ma is jelentős ünnep Luca napja, ahol a fényre a hosszú zord tél miatt nagyon vágynak az emberek. Ott Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával díszítik, amely szokást újraélesztették Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és e napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Képek forrása: internet

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!