Szent Miklós – Myra város püspökének jóságos történetét sokan ismerik, de vajon ……a PIROS RUHÁS MIKULÁS honnan is származik?

Egyszer volt, hol nem volt………….az 1930-as évek elején a növekvő Coca-Cola Company arra kereste a választ, hogy télvíz idején hogyan lendíthetnék fel az ilyenkor hagyományosan pangó üdítőpiacot. Felbéreltek egy tehetséges reklámgrafikust, a svéd származású Haddon Sundblomot, aki megalkotta az ismerős Mikulás-figurát. Elhatározta, hogy valami újat alkot, és egy teljesen emberi, jó kedélyű öregurat keltett életre. Nincs is ezzel semmi baj, de miért lett piros? Bizony Miklós püspök lila színű köntöse nem jól illik a Coca Cola logó piros színéhez, ugye……? Milyen “érdekes”, hogy a multi van hatással a hagyományra és nem fordítva!

Sundblom egy barátjáról, Lou Prentice nyugállományú kereskedőről mintázta a Mikulás figuráját, akiben szerinte Mikulás egész szelleme és minden tulajdonsága megtestesült. Tökéletesen megfelelt a Mikulás-szerepnek: szelíd, nagyatyai vonásai éppúgy, mint nevetéskor előbukkanó pajkos ráncai. Amikor Lou Prentice meghalt, és Sundblomnak új modellt kellett keresnie, egyik barátja azt javasolta: nézzen bele a tükörbe. Sundblom megfogadta a tanácsot, és örömmel fedezte fel a hasonlóságot saját maga és Lou Prentice között. Ettől kezdve önmagáról mintázta a Mikulást.

Az emberek egyre jobban megszerették a Mikulás személyét. A tréfás kedvű öregúr sosem tartotta méltóságon alulinak, hogy kirámolja a hűtőszekrényt, tejet iszogasson és hozzá süteményt egyen, és persze azt sem, hogy egy hosszú téli éjszakán felfrissítse magát egy üveg jéghideg Coca Cola-val.

E reklámok visszatérő elemei lettek a Coca-Cola marketingjének, és segítettek felpörgetni a téli eladásokat is – nem beszélve arról, hogy erősítették a termék ismertségét a gyermekek körében.

Haddon Sundblom összesen több mint 40 Mikulás-festményt készített a The Coca Cola Company számára. Utolsó Mikulás-portréját 1964-ben festette, 33 évvel az első kép születése után. Sundblom 1976-ban meghalt, de az ünnepi Mikulás, amelyet alkotott, még ma is tovább él.

Igaz-e ez a történet, nem tudom, de aki nem hiszi, járjon utána!

Én mindenesetre ide akartam másolni egy eredeti Szent Miklós képet, amiben lila püspöki palástban áprázolják, de egyet sem találtam. Viszont a legtöbb középkori ikon ábrázoláson piros palásot visel.

Most akkor a fenti történet is csak egy marketing?

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!