1859. szeptember 30-án született Benedek Elek, akinek tiszteletére 2005 óta ez a nap a népmese napja.

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl volt egyszer egy nagy tehetségű, garabonciás lelkű művész, Schéner Mihály, aki Magyarország vizek szabdalta, erdők díszítette és vetések ékesítette alföldi csücskében elterülő Békéscsabán csoda-házat álmodott. Ide belépve egymásra találnak az emberek. „A hely szellemének varázsa a gyermeklélek egyszerűségétől, a népművészet egyértelműségétől és az alkotó ember nagyszerűségétől válik teljessé.”

Két egymásba kapcsolódó parasztház ad otthont ennek a mesének és maga is mesél régmúlt idők nagy-alföldi népi építészetéről, a búbos kemence mellett folyt életről. Ritka különlegessége a kőoszlopos előtornác, amit itt pletyka elejű háznak hívtak, ahol a lányok, asszonyok szőttek, fontak életet, mesét is. Az udvari kukoricagóré mára új szerepet kapott oly módon, hogy bábjátékok és kisebb gyerekelőadások helyszíne lett.

      


Három állandó mesének ad otthont a Meseház
:

  • Napsugár Bábegyüttes, amely 1949 óta szerez örömet a gyermekeknek. A műsorok bábuinak tervezője Lenkefi Konrád bábművész volt, akinek alkotásai láthatók a kiállításon.
  • Schéner Mihály gyűjteményes kiállítása a Kossuth díjas művész sajátos népi ihletésű mesevilága. Szív, gránátalma, különböző mese és legenda figurák pompáznak színesen, mesélnek egy valaha volt aranykorról.
  • Ványai János régi hagyományokat idéző fazekas műhelyét ma is élővé teszik az agyagozó gyerekek.

      

Gazdag programok teszik élővé ezt a csodálatos világot:

  • keddenként agyagozás, fazekasság
  • 2012. október 6-án családi hagyományőrző délután
  • mesenap a Meseház Fabulatóriumában Benedek Elek születésnapja emlékére,
  • kézműves népi halászati játszóház
  • aprók tánca és Moldvai táncház
  • málélapótya kóstoló

„Végtelenül zavaros, romlásban lévő világunkban a legnagyobb veszély az ártatlan és tiszta gyermeket fenyegeti. Szeretném őket kicsiny lélekvesztőmön biztos helyre vinni, míg leapad a piszkos ár. Szeretném őket megőrizni ártatlanságukban és játékosságukban, mert a játékosság a szellem indázó, csapongó, égig érő fája. Ha jól alakítjuk, felér Istenig, s fürge gyermekként ezen majd mi is átugorhatunk a mennybe.” Schéner Mihály

Forrás:

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!