A legenda szerint II. József, a „kalapos király” 1790-ben megkóstolta egyik orvosának, dr. Zwacknak az emésztést elősegítő, gyógynövényekből összeállított gyomorkeserűjét, akkor a következőket mondotta: „Dr. Zwack, das ist ein Unicum.” (Zwack úr, ez unikum!)

A likőrt 1883-ban szabadalmaztatta a Zwack J. és Társa, a recept létrejöttét azonban a gyártó még korábbra, 1790-re teszi. Zwack József 1840-ben Budapesten a Marokkó Udvarban nyitotta meg a mára világhírűvé vált szeszgyárát, amely abban az időben több mint kétszáz féle italt gyártott.

Az Unicum címkéjén szereplő vörös kereszt használatához a Nemzetközi Vöröskereszt engedélyére volt szükség. A túl bonyolult engedélyezési eljárás miatt így lett a kereszt arany színű , a háttere pedig piros.

Az 1905-ös híres plakáton még piros…később aranyra változott.

Az 1890-es évekre a gyár kinőtte önmagát, így a külső Ferencváros Duna-parti részére, a Soroksári útra telepítették cégüket, mely mind a mai napig ott található. Közép-Európa legnagyobb italpárló kapacitását tudhatta magáénak, ezért 1895-ben megkapta a „Császári és királyi udvari szállító” címet.

A gyár likőrt, szilvóriumot és konyakot is szállított Ausztriába, Olaszországba és Franciaországba, de a tengerentúlra, Amerikába is. Termékeivel számtalan nemzetközi díjat, elismerést nyert.

1905-ből származik az azóta is világhírű humoros plakátja, amin egy csapzott hajú férfi emelkedik ki a vízből.

A harmincas évekre tehető Macskássy filmje: „A szerencsés flottás”.

A második világháborúban a gyárat bombatámadás érte és a megmaradt épületeket a németek fel is gyújtották. A háború után a Zwack családnak el kellett hagynia az országot, és külföldre menekülnie. A gyár és a felszerelések itthon maradtak, azonban az Unicum titkát magukkal vitték idegen honba, így hazánkban csak egy Unicum utánzatot tudtak gyártani, ami ennek ellenére is igen kelendő volt.

A hetvenek évekre itthon az alapanyagok beszerzésének nehézségei miatt az Unicum hiánycikké vált és csak „pult alatt” volt beszerezhető.

A Zwack család miután megvetette lábát Olaszországban, 1969-ben ott is elkezdték italuk gyártását. Amint azt a politikai helyzet lehetővé tette, Zwack Péter az elsők között jött vissza Magyarországra, s 1989-től ismét megindulhatott a hazai gyártás, immár az eredeti receptúra szerint, a hagyományos gömb alakú üvegben. A legenda szerint az unicumos üveg azért lett gömb alakú, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István-kereszt a négy égtájat szimbolizálja, de ezzel együtt a négy őselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is megjeleníti.

Receptje titkos, az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben. Sokan próbálták már megfejteni az Unicum titkát, azonban nem sok sikerrel. A cég csupán annyit árult el, hogy több mint negyven gyógynövény alkotja. A titkot csak a család néhány tagja birtokolja – immáron az ötödik generáció -, amit már több mint két évszázada őriznek.

A gyógynövényeknek köszönhetően, számos kedvező élettani hatása van a több mint hat hónap alatt tölgyfahordóban érlelt nedűnek.

A kis, vastagtalpú, rövid szárú, gyűszűnyi kelyhű márkapohár eszményi az ital kortyolgatásához, de fogyaszthatjuk konyakos pohárból is, „hogy az ital felszíne fölött létrejöhessen az Unicum-aura, az az illatfelhő, mely a poharat szájához emelőt első kellemes hatásként éri.”

Az ital hőmérséklete tetszés szerint választható meg:

Idegenforgalmi szempontból szíves figyelmükbe ajánlom a Budapesti Múzeum és Látogatóközpontot egy kellemes néhány órás programként, ahol a kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint

  • a lóvontatású italszállító kocsik „üzemanyagának” főkönyvi nyilvántartása,
  • az első világháború idejéről származó különleges képeslap,
  • Ady Endre Milyttához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei,
  • svéd útlevél, amelyet annak idején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára,
  • hallhatjuk a BBC magyar adását a partraszállás napján, Zwack Péter chicagói beszédét 1956-ból, amikor alapítványt hozott létre a menekültek megsegítésére.

Érdekes az a történelemi párhuzam jelenik meg itt Zwack család, az Unicum hat generációs, közel két évszázados története, ami maga a történelem, az ország története is.

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 26. (Bejárat a Dandár utca felől)
Megközelíthető a 2-es villamossal a Haller utcai megállótól.

A tartalmas kiállítást egy másik érdekesség követi, Európa legnagyobb, 17000 darabot számláló minipalack gyűjteménye.

Szomorú aktualitása van ennek a cikknek, mivel nemrégiben – augusztus 5-én hunyt el Zwack Péter, akinek őse készítette ezt a gyógyító italt.

1927 május 21-én Budapesten született. Bár családja zsidó származású volt, mindkét ágon kikeresztelkedett, így ő szigorú katolikus nevelést kapott. 1945-ben érettségizett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, de emellett a családi gyárban is dolgozott. 1947-ben ifjúsági teniszbajnok volt.

A háború után apja tanácsára, politikai okok miatt elhagyta az országot, először Olaszországba, majd az USA-ba emigrált. 1956-ban amerikai állampolgárságot kapott. A rendszerváltáskor elsők között tért vissza szülőhazájába és visszahozta a családi titkot, az Unicum receptjét és itthon alapította újjá a Zwack Unicum Rt-t.

1990-ben a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövetévé nevezték ki, emiatt lemondott amerikai állampolgárságáról. Nagyköveti megbízatása idején, az 1956-os magyar emigrációt segítő tevékenységéért George Washington-díjat kapott.

Hazatérte után, 1994-ben négy párt közös jelöltjeként került be a parlamentbe, 1995 márciusában az Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökének választották, melynek 1999 március óta a tiszteletbeli elnöke. 1999-ben Az Olasz Köztársaság Becsületrendjének lovagja kitüntetést kapta. A 2002-es országgyűlési képviselő választáson ismét bekerült a Parlamentbe, de röviddel ezután üzletemberi feladatai miatt lemondott képviselői mandátumáról. 2002-ben az év vállalkozójává választották, 2008-ban pedig Budapest díszpolgára címével tüntették ki. 2005 márciusában megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt kitüntetést.

2008 óta az üzletember már csak tiszteletbeli elnöke az igazgatóságnak, a cég ügyeit főleg 1974-ben született legkisebb fia, Zwack Sándor intézi. Az igazgatóság tagja a család részéről Zwack Izabella is. Mellettük Zwack Péternek még öt gyermeke van, közülük a legidősebb, Péter az amerikai hadsereg ezredese.

2012. augusztus 5-én 85 éves korában Olaszországban érte a halál.

Forrás:

Tetszett a cikk, feliratkozom hasonló témájú hírlevelekre!