Bejegyzések ‘gyógy’ címkével

Őszi kirándulás a Déli végeken

Lassan vége a nyári kánikuláknak és jön a csodálatos ősz, ami végtelen lehetőséget ad a kirándulásokra és városlátogatásokra.Elsőként ismerkedjünk kicsit a történelmi Magyarország csodálatos vajdasági városával, Szabadkával és környékével!

Szeptember elseje Szabadkán nem csak az iskola kezdés ideje, de egyben a város napja is, ezzel emlékezvén meg 1779. szeptember 1-jére, amikor Szabadka elnyerte a szabad királyi város rangot. A többnapos hétvégi rendezvény kapcsán alkalmunk nyílik bemutatni déli határunk mellett fekvő, Szegedtől mindössze 50 km-re lévő, közel 150 ezer lelket számláló vajdasági nagyvárost, amely a vajdasági magyarok szellemi, kulturális és politikai központja.

Virtuális kirándulásunk nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon egy néhány napos kirándulásra. Tovább »

2 Megjegyzés

Tokaji aszú

“Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél.”

„Az aranysárga nedű Tokaj városáról kapta nevét, ahol egy véletlen folytán, egy elhúzódott szüretnek köszönhetően jöttek rá az aszúbor készítésének titkára. A legenda szerint Lorántffy Zsuzsanna az udvari papját bízta meg a szőlőszürettel, azonban az egész novemberig elhúzódott a háborús helyzet miatt, így a tőkén maradt szőlőszemek összeaszalódtak. A szüretet követően a bort tufába vájt kőpincékbe rejtették nehogy azt az ellenség megtalálja, s amikor az aszottra érett szemekből készült bort megkóstolták, akkor olyan fenséges ízt és zamatot éreztek, mint amit előtte még sohasem. A legenda szerint így született meg 1630 táján a tokaji aszú. A finom bornak gyorsan híre ment egész Európában, így a pápák és Európa uralkodói is – XIV. Lajostól I. Péterig – mind asztalukra parancsolták a nemes nedűt.

XIV. Lajosnak, a Napkirálynak kedvenc italává vált a magyar borkülönlegesség, aki, amikor azt megízlelte, a következőt mondta: „Vinum regnum, rex vinorum”  = A borok királya, a királyok bora, mely azóta elmaradhatatlan jelmondata lett minden üveg tokaji aszúnak.

A kor neves tudósa, Paracelzus még meg is vizsgálta, mivel az a hír járta, hogy a magyarok aranyat tesznek a borba, attól olyan szép sárga színű.

Vizsgáljuk meg mi is milyen titkokat rejt ez a magyar csoda!

Világhírű HUNGARIKUM Tovább »

Nincs megjegyzés

Személyes Utazásaim Tárháza