Kevesen tudják, pedig valóban európai színvonalú település a több mint 1200 présház-borospincéivel, melyek 24 utcában helyezkednek el. A pincefalu a népi építészet csodálatos ékköve.

A földrajzi terület szőlő és gyümölcstermesztésre alkalmas vidék, ahol a homokos feltalaj lösz altalajt rejt maga alatt, mely kiemelkedő minőségű, jellemzően vörös borokkal hálája meg gazdái munkáját. A pincefalu településszerkezete egyedülálló: a présházak egy külön települést alkotva a gazdák lakóhelyétől teljesen elkülönülten – a településtől mintegy három kilométerre – helyezkednek el. Csáky Imre érsek az 1728-ban kelt szerződésben, írásban kötelezte a török utáni elnéptelenedett területre betelepített, még ma is 85 %-ban itt élő svábokat a szőlőtermelésre. A szőlőből dézsmát, a borból tizedet kellett szolgáltatni a földesúrnak, aki a kalocsai érsek volt. Ekkor a szőlőskertek és a pincék a maitól délre, Hild területén helyezkedtek el, az ott található barlangrendszerben. Az első présházakt vályogfallal, deszkaoromzattal és nádtetővel készültek. Ezekből csak 1-2 maradt mára fenn. A Pincefalu legrégebbi ma is álló présháza 1840-ben épült.

Később a harmincas-negyvenes években rengeteg pince épült már téglából és cserépfedéssel készültek, díszítő motívumként a szőlő és a nap jelent meg, persze már az új technológiával. A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük.

Aki még mindig nem tudja melyik ez a település, vagy még nem járt arra, jó szívvel ajánlok egy szárnyashajós kirándulást………

………Hajósra és Kalocsára.

Az ajánlott túra a már világhírű Kalocsa város megismerésével kezdődik, koronája pedig a Hajósi-pinceprogram. Különlegességét pedig fokozza a dunai szárnyas hajókázás!Budapestről a Vigadó térről indul reggel 8 órakor a szárnyashajós. Nagyon kényelmes és érdekes utazás dél felé hajózni a Dunán több mint 60 km/óra sebességgel a gyönyörű nyári időben. Kedves női hang üdvözli a vendégeket és a 2 és fél órás úton többször mesél a jobbra-balra látható érdekességekről;

  • Budapest jobb és bal partja és a csodás hidak,
  • Százhalombatta a gigantikus erőművel a távolban, de felkeltik az érdeklődést egy következő kirándulásra a város kevésbé ismert Őskori Szabadtéri Múzeuma, ami egy időutazással ér fel, a Makovecz féle katolikus, a Finta féle református templom és az ortodox templom ikonosztáza valamint a Csodaszarvas díszkút és a monumentális Szent István szobor.
  • Eötvös József (Batthyány-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere) nevéhez kötődik Duna jobb partján épült Ercsi,
  • Abony  Kodály Zoltán „Háry János” című dalművében lett híres  település: „Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik”,
  • Dunaújváros nevezetessége a szocialista nagyvállalata – a Dunai Vasmű, amiről kevesen tudják, hogy eredetileg Mohács környékére álmodott beruházás, csak a megromlott magyar–jugoszláv kapcsolatok miatt új helyszínt kerestek az először Sztálinváros, majd a konszolidáció után Dunaújváros névre keresztelt településnek. A szárnyashajóval áthaladtunk az új dunaújvárosi Pentele-híd alatt is.
  • Dunaföldvár jelentőségét sokáig a vasúti és közúti Duna-híd jelentette, de egyik ismertségét a lábánál álló híres halászlés csárda adta.
  • Paks - leginkább Atomerőműjéről ismerjük és kevésbé tudjuk, hogy csodálatos Makovecz temploma van, és a híres tradicionális halászlevet az erre utazók a paksi vagy a dunakömlődi halászcsárdában kóstolhatják meg………

Nem is gondolja az országúton autózó, hogy mekkora vízi élet van a Dunán!

Olvasson tovább!

Oldalak: 1 2 3